TOP-1.2.1-15-HB1-2016-00023
Pályázati felhívás kódszáma: TOP-1.2.1-15-HB1-2016-00023

Pályázó szervezet neve, címe: Dél-Nyírség, Erdőspuszták Leader Egyesület (4254 Nyíradony, Árpád tér 1.)

Pályázat címe: Lovas látogatóközpont kialakítása turisztikai attrakcióvá fejlesztésként Nyíradonyban

Támogatás összege: 159,97 millió Ft

A projekt célja olyan fejlesztés megvalósulása, amelynek következtében - a munkahelyteremtés - mellett a térségbe látogató turista hosszabb időt tud eltölteni, fellendítve a szálláshelyek, vendéglátó egységek forgalmát is. A Nyíradony külterületén elhelyezkedő, 0933/6 helyrajzi számon megvalósuló épületegyüttes kialakítása specifikus cél, amely lovas látogatóközpontként funkcionál. A Dél-Nyírség, Erdőspuszták LEADER Egyesület célul tűzte ki, egy olyan létesítmény megvalósítását, amely lehetőséget biztosít szabadidős és kulturális rendezvények megrendezéséhez ezen belül pedig speciálisan a lovasturisztikához kapcsolódóan. Az egyesület a Nyíradony környéki erdős pusztákon kíván egy látogató központot létesíteni, amelynek középpontjába a lovak kerülnek. Történetük, fajtáik. Ennek érdekében egy több épületből álló együttest kíván építeni. A tervezett épületeknek illeszkedését a helyi környezetbe, sok faanyag használatával érik el. Az épületeket tekintve a bejárati parkolóból egy látogató központba való eljutás válik lehetővé, ahol büfé, wc blokk, ajándékbolt és fogadótér várja a látogatókat.


Ezzel a traktussal egy épületben található a simogató, sétáltató fedett, zárt terünk, amely nagy fesztávú ragasztott fa szerkezetekkel fedett. Tovább haladva pedig a pajta épülete kialakítására kerül sor, ahol az állatok takarmánya és korhű lovas kocsik találhatóak. A végső állomás az őshonos állatok istállója és kifutója. Jelen helyszínen történő fejlesztés elsősorban egyaránt megcélozza a fiatal és idősebb korcsoportot is, specifikusan a lovasturizmus és természetjárás iránt érdeklődőket. A kiszolgáló helyiségek különféle kulturális események helyszínei lehetnek.
A 3.1.2 önállóan nem támogatható, választható tevékenységek keretében a kiállításokhoz és programokhoz kapcsolódó bemutathatóságot segítő interaktív, a szolgáltatás biztosítását szolgáló eszközök kerülnek beszerzésre.